‘Kamp moet regelingen voor mkb in stand houden’

Bron: MKB-Nederland

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) moet een aantal regelingen voor het midden- en kleinbedrijf in stand houden of besluiten daarover terugdraaien, schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Tweede Kamer. Die behandelt volgende week de begroting van EZ.

MKB

Overtekening

De ondernemersorganisaties willen dat de korting van € 5 miljoen op de innovatieregeling Regio en Topsectoren (MIT) wordt teruggedraaid. De regeling kent een grote overtekening voor samenwerking bij research & development. Ook de regelingen IPC (Innovatie-prestatiecontracten) en SBIR (innovatie in opdracht) moeten blijven bestaan, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW. Ook hier is € 5 miljoen mee gemoeid.

Schrappen WBSO-categorie

Het schrappen van de categorie ‘onderzoek naar een substantiële wijziging van een productiemethode of modellering van processen’ uit de WBSO-regeling moet worden herzien. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is deze regeling voor de loonkosten van speur- en ontwikkelingswerk van groot belang voor kleine bedrijven, en zien deze het schrappen van de categorie als ‘groot gemis’.

Geen premieverhoging

De ondernemersorganisaties vinden het ‘onbegrijpelijk’ dat de premie voor het gebruik van de Borgstelling voor het mkb (BMKB) flink wordt verhoogd. Bedrijven hebben de BMKB nodig om bancair krediet te krijgen. De regeling heeft in de crisisjaren geld gekost vanwege het toegenomen aantal faillissementen, maar draait in normale omstandigheden binnen de begroting. MKB-Nederland en VNO-NCW roepen de Tweede Kamer op de toegang tot financiering voor mkb-ondernemers niet moeilijker te maken. Volgende week behandelt de Tweede Kamer de begroting van Economische Zaken.

terug