Kamer wil btw op tickets veerboten jaar uitstellen

Bron: ANP en tweedekamer.nl

Het kabinet moet de verplichting voor rederijen op de Waddenzee om btw in rekening te brengen een jaar uitstellen, vindt de Tweede Kamer. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën begrijpt ‘het ongemak’ dat bij de Kamer leeft over de gevolgen voor de eilandbewoners.

Verhoging

De veerboten naar de Wadden zijn nu nog vrijgesteld van btw, maar de staatssecretaris moet daar van de Europese Unie een eind aan maken. Dat heeft volgens de Kamer ingrijpende gevolgen voor de rederijen én de eilandbewoners. Die zijn immers aangewezen op de veerdienst en zouden de kaartjes volgend jaar 6% en vervolgens 9% duurder zien worden.

Oplossing

Het kabinet moet het uitstel aangrijpen om met de reders en gemeenten te overleggen over een goede oplossing voor de veerdienst, vindt de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Een groot deel van de oppositie is het daar mee eens.

Snel zei dat de verhoging samenhing met Europese afspraken, maar als de Kamer hem zou verzoeken de maatregel een jaar uit te stellen, kon hij daarmee leven.

Discussie (2)

Bekijken en participeren
Avatar
Alexandre Finance BV
Dhr. Odink heeft volledig gelijk. Waarschijnlijk gaan de veerbootdiensten er nog op verdienen ook, aangezien brandstof (grote kostenpost) 21% BTW aftrek kent.
Avatar
Accountantskantoor Smid
Waarom zouden de kaartjes 6% duurder worden? De exploitant krijgt straks ook recht op aftrek van voorbelasting, wat nu kostprijsverhogend is. De kosten worden dus lager.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug