Kamer wil 36 uur praten over wet-Hillen

Bron: ANP

In de Tweede Kamer begint dinsdag het debat over de afschaffing van de wet-Hillen. Er is meer dan 36 uur spreektijd aangevraagd om de boel te vertragen. De PVV wil 1200 minuten spreektijd volmaken en 50PLUS heeft 900 minuten spreektijd aangevraagd. Andere partijen hebben hooguit dertig minuten nodig.

Aflosboete

De tegenstanders van de afschaffing spreken over een ‘aflosboete’. Volgens 50PLUS zijn mensen jarenlang gestimuleerd om hun hypotheek af te betalen en als dat dan is gebeurd, krijgen ze een rekening gepresenteerd. De partij wil ook dat er meer tijd wordt genomen voor een zorgvuldige behandeling in de Kamer.

Een jaar uitstel

Door het debat zolang te rekken willen beide oppositiepartijen proberen een jaar uitstel te bewerkstelligen. Het kabinet wil de wet afschaffen vanaf 2019 over een periode van dertig jaar. Om die datum te halen moet het dit jaar nog door beide Kamers worden goedgekeurd. Om dat te bereiken moet de Tweede Kamer deze week de behandeling afronden. Dat willen PVV en 50PLUS nu verhinderen.

In de Verenigde Staten wordt deze parlementaire tactiek van vertragen een ‘filibuster’ genoemd. Een meerderheid in de Kamer steunt trouwens het kabinet.

terug