Kamer pikt pensioenplan Brussel niet

Bron: ANP

Nederland moet in verzet komen tegen de plannen van de Europese Commissie om zich te bemoeien met pensioenfondsen van lidstaten. De Tweede Kamer ging woensdag akkoord met een voorstel van Pieter Omtzigt van het CDA om ‘de gele kaart te trekken’. Tot het eind van deze maand kunnen nationale parlementen hun opvatting geven over de plannen. Een ‘gele kaart’ geldt alleen met de instemming van een derde van de lidstaten.

Verzet

In de motie worden de fracties in de Tweede Kamer opgeroepen bij hun Europese contacten aan te sturen op verzet tegen de plannen.

Omtzigt vindt dat het Nederlandse pensioenstelsel onze zaak moet blijven, vooral omdat het hier een vorm van sociale zekerheid is, die geregeld wordt via de arbeidsvoorwaarden. Ook hebben de Nederlandse pensioenfondsen samen gespaard als geen ander en moeten we zelf het beheer over die pot houden.

Negatieve gevolgen

Daarbij vallen van de Europese plannen allemaal extra regels te verwachten. Een gevolg is volgens Omtzigt ook dat pensioenfondsen gemakkelijker uit ons land zouden kunnen verhuizen, waardoor er minder zicht op komt. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de zekerheid van het pensioen van de deelnemers en voor de heffing van Nederlandse belasting op de uitkeringen aan de verzekerden.

terug