Kabinet wijzigt plannen voor afschaffing dividendbelasting niet

Bron: NU.nl en ANP

Vandaag moet premier Mark Rutte zich opnieuw verdedigen in de Tweede Kamer voor de kabinetsplannen om de dividendbelasting af te schaffen. De oppositie hoopt op een aanpassing van de maatregel, maar uit een rondgang van NU.nl blijkt dat de coalitiepartijen niets aan de maatregel zullen veranderen.

Reactie coalitie

‘Je kunt beter van tevoren maatregelen nemen dan achteraf als bedrijven al zijn vertrokken zeggen: hadden we daar niet iets aan kunnen doen?’, zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tegen NU.nl. Ook het CDA blijft volhouden dat de maatregel een strategische keuze is om de multinationals in Nederland te houden. Sybrand Buma (CDA) hoopt zelfs dat hij in het debat de oppositie hiervan weet te overtuigen. Op de vraag of oppositiepartijen ook maar een sprankje hoop kunnen hebben of er valt te praten over de dividendmaatregel, reageerde Alexander Pechtold (D66) kort: ‘Nee.’ Ook ChristenUnie houdt het kort: de partij blijft achter het totaalpakket van het regeerakkoord staan.

Eerdere debatten

Het is woensdag de derde keer in twee weken tijd dat de Kamer met het kabinet debatteert over het schrappen van de dividendbelasting. Ook tijdens de Politieke en Algemene Financiële Beschouwingen kwam de maatregel uitvoerig aan bod.

De oppositie vindt de maatregel maar niks en zal premier Mark Rutte vanmiddag in het debat opnieuw aan de tand voelen over het hoe en waarom. Partijen van PVV tot GroenLinks namen geen genoegen met de tekst en uitleg die Rutte tot nu toe gaf. Rutte vindt het schrappen nodig voor behoud van grote bedrijven en banen.

Volgens sommige partijen is de premier gechanteerd door grote bedrijven. Zij spreken over een cadeautje van jaarlijks €1,4 miljard aan aandeelhouders. Dat bedrag kan beter naar bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs.

De oppositie wijst erop dat de afschaffing in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Zij eist dan ook een betere onderbouwing omdat er geen bewijzen zijn dat de afschaffing iets oplevert. Partijen hameren op verdere informatie, zoals adviezen van ambtenaren. Uit zo’n advies zou blijken dat een afschaffing werd afgeraden.

terug