‘Kabinet moet mee in strijd tegen taksdeals’

Bron: ANP

Het kabinet moet zich aansluiten bij het initiatief van Duitsland, Frankrijk en Italië om grootschalige belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. PvdA, GroenLinks en de SP pleitten daar woensdag voor.

Nieuwe wet belastingontwijking

De drie partijen constateren dat er met de drie grote eurolanden nu een kopgroep is, waar Nederland zich snel bij zou moeten aansluiten. De drie landen riepen de Europese Commissie dinsdag op om met een nieuwe wet tegen belastingontwijking te komen.

Elke bedrijf en elk individu moet een faire bijdrage leveren aan de belastingen, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Nederland moet zich volgens Nijboer ,,niet laten piepelen” door landen die weliswaar met de mond de strijd tegen belastingontwijking belijden, maar in de tussentijd de grote bedrijven met belastingafspraken binnenhalen.

Motie

Eerder op de dag hadden GroenLinks en de SP in een ander debat met staatssecretaris Wiebes al een motie ingediend die het kabinet ook opriep zich aan te sluiten bij de kopgroep. Wiebes kon daar op dat moment nog niet op reageren.

,,Multinationals ontspringen al jarenlang de dans als het aankomt op belasting betalen”, aldus GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. ,,Dat is oneerlijk naar burgers, ondernemers en zelfstandigen die wel hun eerlijk aandeel belasting betalen. Nederland heeft zich te lang verzet tegen beperking van deze voordelen voor grote bedrijven, het is de hoogste tijd om een andere opstelling te kiezen.”

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Lama Geldermalsen
Ik begrijp niet waarom "Den Haag" niet begrijpt dat het beter is dat een multinational, die wereldwijd keuzes zal maken, aan de BV Nederland een bedragje van maar 1000 euro betaalt in plaats van 2000 euro aan een andere staat. Hollanders gaan voor de heb, en hebben is maar hebben, toch? Ik begrijp wel dat het tenminste eng is wanneer je als politicus/politica moet concluderen dat je niet voldoende macht meer heb over je tegenspeler om betaling af te dwingen en dat je misschien daardoor wel eens gedwongen zou kunnen worden om je uitgaven te beperken. Ofwel: het wordt tijd dat de overheid ook eerst gaat kijken wat er binnen komt om daarna pas de uitgaven vast te stellen. Ja dat is .. auww.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug