Kabinet moet gewaardeerd vestigingsklimaat koesteren

Bron: VNO-NCW

Nederland is in trek bij grote bedrijven, mede vanwege goedkope kantoorhuisvesting en fiscale stimuleringsmaatregelen voor onderzoek en ontwikkeling. Dat meldde het Financieele Dagblad op 27 maart 2014 op basis van een KPMG-onderzoek. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het onverstandig van het kabinet dat het nu juist bezuinigt op deze fiscale instrumenten. Het kabinet zou meer het vestigingsklimaat van ons land moeten koesteren.

Lage lasten

Nederland wordt volgens de onderzoekers gewaardeerd om de lage huur- en leaselasten van kantoorpanden en de lage arbeidskosten, afgezet tegen landen als Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast kent ons land een fiscaal gunstig regime en is de regelgeving op dit gebied lang stabiel en weinig veranderlijk. VNO-NCW en MKB-Nederland onderschrijven de aanbeveling van KPMG om dit vooral zo te laten.

Aantrekkelijk

Multinationals vinden verder Nederlandse regelingen die research & development (R&D) bevorderen erg aantrekkelijk. Dit zijn regelingen als de innovatiebox, de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en de RDA (Research en Development Aftrek), die de loonkosten verlagen en aftrekposten mogelijk maken voor de aanschaf van onderzoeksapparatuur. Het zou dan ook onverstandig zijn van het kabinet om te bezuinigen op deze kroonjuwelen, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland, want deze instrumenten zijn ook voor het midden- en kleinbedrijf zeer aantrekkelijk. Van de WBSO gaat bijvoorbeeld 74 procent van het budget naar het mkb.

KPMG onderzoekt tweejaarlijks de meest concurrerende economieën ter wereld. Nederland staat in 2014 op de derde plaats van de tien belangrijkste economieën. Daarmee houdt Nederland het Verenigd Koninkrijk – de belangrijkste Europese concurrent – opnieuw achter zich. Behalve financiële aspecten kent Nederland nog andere aantrekkelijke punten, zoals een goede infrastructuur, aanwezig toptalent en zeer goede IT-voorzieningen.

terug