Kabinet: Geen plan extra belasten nieuwe diesel

Bron: ANP

Het kabinet heeft woensdagavond herhaald dat er nog geen plan of voorstel ligt om de belasting op nieuwe dieselauto’s te verhogen. De staatssecretarissen Eric Wiebes (Financiën,VVD) en Wilma Mansveld (Milieu, PvdA) gaven dat aan in antwoorden op vragen van de oppositiepartijen D66, CDA en SP.

Deze partijen willen al sinds dinsdag meer weten over een brief van Mansveld -overigens al van half december- waarin ze schreef dat ze het aantal dieselauto’s wil beperken. Wiebes nam daar afstand van door te zeggen dat nieuwe fiscale maatregelen tegen dieselauto’s niet logisch zijn. Daarop eiste de oppositiepartijen opheldering omdat de ‘eenheid van kabinetsbeleid’ in het geding was.

Vragen

In een kort briefje gaven de bewindslieden daarop aan dat dat niet het geval was en dat er geen kabinetsplan ligt om dieselauto’s aan te pakken. Voor de oppositiepartijen was de kous daar nog niet mee af en zij stelden aanvullende vragen die woensdagavond werden beantwoord.

Zo was het voor Stientje van Veldhoven (D66) onduidelijk of er was gesproken over oude dieselauto’s. Zij wilde ook weten of de brief waarin Mansveld in december zei dat ze met Wiebes in gesprek was over het beperken van het aantal dieselauto’s in Nederland, nu van tafel is. ,,De brief van 16 december 2014 gaat in op de luchtkwaliteit in Nederland. Er is geen brief over dieselauto’s”, meldden Wiebes en Mansveld.

Via media uitvechten

Over de wijzigingen in de autobelastingen praat het kabinet de komende tijd wel. Wiebes wil de nieuwe ‘autobrief’ van het kabinet, met maatregelen voor de periode 2017-2020, eind juni naar de Kamer sturen.

Van Veldhoven vindt dat de brief duidelijk maakt dat Mansveld haar boekje te buiten is gegaan. Zij vindt dat Mansveld en Wiebes hun autobeleid niet via de media moeten uitvechten. ,,Het is slecht voor consumenten en dealers dat er nu onzekerheid is ontstaan over de belasting op dieselauto’s.”

Discussie (2)

Bekijken en participeren
Avatar
Cox
Oh ja.....met verkiezingen in zicht lagere belastingen in het vooruitzicht stellen en vervolgens OP GERAFFINEERDE WIJZE totale belastingdruk verhogen.Dat heet "gelegaliseerde diefstal " !
Avatar
Cox
Wederom een proefballon vlak voor een verkiezing. Daarna wordt de burger wederom verder uitgeknepen". Houdt het dan nooit op ????
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug