Kabinet berust niet in uitstel afschaffen wet-Hillen

Bron: ANP

Het kabinet ziet nog mogelijkheden om de afschaffing van een belastingvrijstelling voor afgeloste hypotheken, in de volksmond inmiddels de ‘aflosboete’, toch volgens plan in te voeren. De oppositie leek vertraging te hebben afgedwongen, maar staatssecretaris Menno Snel van Financiën mikt nog steeds op 1 januari 2019.

Eigenwoningschenking

Haast maken

Het kabinet wil haast maken met de afschaffing van de wet-Hillen omdat de al overbelaste Belastingdienst een voorbereiding nodig heeft van 15 maanden voor het belastingjaar waarin de wijziging ingaat. Snel wilde de maatregel daarom uiterlijk 23 november door de Tweede Kamer loodsen in een pakket met andere voorstellen.

Dreigende vertraging

Maar de Kamercommissie van Financiën, onder leiding van 50PLUS, bedong dat de wet-Hillen afzonderlijk wordt behandeld en wil bovendien eerst nog deskundigen horen. Anders dan in de Tweede Kamer hebben de oppositiepartijen daarin een meerderheid. Snel legt zich nog niet bij de dreigende vertraging neer. Hij had de tegenslag ‘niet verwacht’, maar ziet nog mogelijkheden om op schema te blijven.

Op 16 november 2017 volgt eerst een hoorzitting met experts over het schrappen van de wet.

terug