Inhalige bestuurder moet belastingschuld bv betalen

Bron: Gerechtshof Amsterdam

Een voormalige bestuurder van een onderneming met een hoge belastingschuld moet een groot deel van deze schuld uit eigen zak betalen. De Belastingdienst stelde de man aansprakelijk wegens onbehoorlijk bestuur en Gerechtshof Amsterdam bepaalde dat hij ruim € 70.000 moet ophoesten.

fraude man

Hoge vergoeding

De onderneming – een bv – had al financiële problemen toen de man als bestuurder aan de slag ging. Ondanks het feit dat hij hiervan op de hoogte was, kende hij zichzelf een managementvergoeding toe van € 45.000 per maand. Hiermee ging hij ook door toen al duidelijk was dat andere schulden, waaronder aan de Belastingdienst, niet konden worden voldaan.

Onbehoorlijk bestuur

De fiscus vond dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur, omdat geen enkele redelijk denkende bestuurder zichzelf in zo’n situatie een beloning van € 45.000 per maand zou toekennen. Bovendien had hij een hoge rekening-courantschuld opgebouwd bij de onderneming, die mede hierdoor een belastingschuld niet kon betalen. Daarom stelde de Belastingdienst de oud-bestuurder aansprakelijk voor een openstaande belastingschuld van ruim € 90.000

Vonnis

Het gerechtshof was het niet op alle punten eens met de fiscus, maar vond wel dat er sprake was van onbehoorlijk bestuur. En hoewel de aansprakelijkstelling wel enigszins werd verminderd, moet de oud-bestuurder volgens het vonnis ruim € 70.000 betalen aan de Belastingdienst.

terug