ING Sectorvisie: Kansen administratiekantoor op groei advisering

 

Voor administratiekantoren liggen kansen hun advisering over financiering uit te breiden. Hiermee kunnen zij omzetverlies in het administreren en opstellen van jaarrekeningen en aangiften compenseren.

Bij slechts 31% van de klanten van de administratiekantoren wordt het kantoor betrokken bij hun financieringstraject. Wanneer administratiekantoren adviseren bij een financieringsaanvraag van hun klanten vergroten zij de slagingskans. Dat blijkt uit een onderzoek van het ING Economisch Bureau onder 149 NOAB kantoren.

Begeleiding traject

De helft van de kantoren denkt dat er onder klanten meer behoefte bestaat aan advisering over financiering dan nu gegeven wordt. De kantoren verstrekken bovendien het meest enkel de financiële bijlage bij de financieringsaanvraag, maar een kantoor zou bij een groter deel van het financieringstraject betrokken kunnen zijn. De begeleiding van het hele traject neemt nu een tweede plaats in.

Meerwaarde

Naast complete begeleiding controleren de kantoren regelmatig door ondernemers zelf opgestelde financieringsaanvragen. Die aanvragen krijgen gemiddeld het rapportcijfer 5,1, wat de kantoren de ruimte geeft verbeteringen voor hun klanten aan te brengen. Daarmee zal de slagingskans van een financieringsaanvraag stijgen, zodat de kantoren hun toegevoegde waarde vergroten.

Administratiekantoren kunnen een bijdrage leveren aan het vinden van een financieringsvorm die past bij de levensfase en het risico van de onderneming. In het veranderend financieringslandschap voor het MKB komen nieuwe financieringsvormen op. Daarnaast is de noodzaak om verschillende financieringsvormen te combineren groter geworden, omdat het MKB de afgelopen jaren op buffers heeft ingeteerd.

Omzet uit samenstellen en administratie

Er liggen voor kantoren dus kansen om dienstverlening uit te breiden en zo verdwijnende omzet uit samenstellen en administratie te compenseren. “Om de kansen te pakken is wel een aantal zaken nodig: kennis van financieringsvormen door opleiding en training, het benutten van voordelen van standaardisering en digitalisering, goede contacten met verschillende financiers,  samenwerken met andere kantoren om meer kennis voor klanten in te kunnen zetten en prijsmodellen ontwikkelen die aansluiten bij de financieringsvraag. Zo kan het administratiekantoor een nog grotere rol spelen bij het invullen van de financieringsbehoefte van de ondernemer”, aldus Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van ING.

 

 

Praktijkdag: ‘De switch naar advieskantoor’
Wilt u de omslag maken naar een advieskantoor? Kom dan dinsdag 18 november naar het Postillion in Utrecht. Dan organiseert Nextens voor de 2e keer de succesvolle Praktijkdag: ‘De switch naar advieskantoor’

Speciaal voor alle belastingadviseurs, accountants en boekhouders die zich meer willen richten op advieswerk, ondersteund het programma alle aspecten van het ‘switchen’ naar advieskantoor.

  • U ontvangt praktische tips om beter in te kunnen spelen op advieskansen
  • U krijgt concrete voorbeelden van ondernemers die de switch al hebben gemaakt
  • U krijgt handvatten om nieuwe verdienmodellen op te stellen

Datum en Locatie: 18 november 2014 – Postillion Hotel Utrecht Bunnik
Tijd: 13.00u tot 21.00u (incl. diner)

Uw investering:  €449,- (als relatie van Elsevier Nextens betaalt u slechts 349,-)
Een complete dag: Een gevarieerd programma verzorgd door ervaren sprekers. Inclusief onbeperkt koffie/thee en fris en tijdens het vragenvuur een borrel en lekkere snack. De dag wordt afgesloten met een 3-gangen diner.

Aantal PE-punten: 5 PE-punten (NBA) + 5 RB-punten.

Bekijk de workshops op de praktijkdag: ‘De switch naar advieskantoor’>

 

terug