ING schrapt wereldwijd 7.000 banen

Bron: ANP

ING snijdt fors in zijn personeelsbestand. Vooral Nederland en België worden daarbij getroffen. In totaal verdwijnen 7.000 banen. De ingreep moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren.

Vooral Nederland en België getroffen

In Nederland vervallen 2.300 voltijdsbanen, in België 3.500 banen. In totaal schrapt het financiële concern 7.000 banen. De ingreep moet een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren in 2021. Daarnaast investeert de bank tot 2021 zo’n 800 miljoen euro in een verdere overgang naar onlinebankieren.

Digitale transformatie kost banen

Digitale transformatie kost helaas banen, stelt het financiële concern. Bij ING werken meer dan 52.000 mensen, van wie ruim 14.800 in Nederland en meer dan 8.100 in België. In België worden de filialen van ING en Record Bank samengevoegd. Nederland en België gaan verder gebruikmaken van een digitaal platform voor alle gecombineerde activiteiten.

De stappen zijn volgens topman Ralph Hamers nodig om, bij ultra-lage rentestanden, strenge kapitaaleisen en aanhoudende onzekerheid over regelgeving, blijvend te kunnen investeren in digitalisering. Hij merkte daarbij op dat ,,het dak moet worden gerepareerd als de zon schijnt”. Hamers benadrukte dat bij de reorganisatie sprake is van een ,,bruto-aantal”. ,,We nemen ook mensen aan wanneer en waar dat nodig is”, zo zei hij.

Bonden niet blij

De vakbonden reageren geschrokken op het grote banenverlies bij ING. De reorganisatie zal ,,niet echt goed vallen bij onze achterban”, reageerde FNV-bestuurder Gerard van Hees op de door het financiële concern bekendgemaakte plannen. ,,De afgelopen jaren is ING natuurlijk al behoorlijk gekrompen. Ze gaan door, terwijl de winstcijfers behoorlijk zijn”, aldus Van Hees. De bond gaat met ING in gesprek om het aantal gedwongen ontslagen zo beperkt mogelijk te houden.

 

terug