ING: economie herstelt nog traag en is nog ongelijk verdeeld

Bron: ANP

ING ziet volop tekenen van verbetering in de Nederlandse economie, maar sommige sectoren hebben het nog erg moeilijk. ,,Met name de detailhandel, glastuinbouw en binnenvaart maken nog altijd erg zware tijden door”, zei topman Ralph Hamers in een toelichting op de jaarcijfers van het financiële concern.

Gezien het nog altijd trage en ongelijk verdeeld herstel van de economie verwacht ING dat de voorzieningen voor slechte leningen aan Nederlandse ondernemingen voorlopig nog aan de hoge kant blijven. ,,Daar zit altijd een vertraging in”, zei risicodirecteur Wilfried Nagel. ,,De groei zit nog altijd meer in de export dan de binnenlandse bestedingen. Die gaan ook nog wel aantrekken, maar dat kost tijd.”

Bedrijven zijn terughoudend

Daarnaast zijn bedrijven nog steeds terughoudend met het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen. Waar de opgeklaarde stemming onder consumenten zich al heeft vertaald in een stevig aantrekkende hypotheekproductie, blijft de vraag naar zakelijke kredieten zeer bescheiden.

Daarbij speelt mee dat het Nederlandse bedrijfsleven al relatief hoge schulden heeft. ,,Het is niet zo dat wij strenger zijn geworden”, benadrukte Hamers.

Kredietverlening aan mkb

ING liet eerder al weten dat het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) voor Nederland weinig zin heeft. Het programma is gericht op verruiming van de mogelijkheden van banken tot kredietverlening aan vooral het midden- en kleinbedrijf, maar het probleem is volgens de bank dat de vraag naar zulke leningen nu eenmaal beperkt is.

Wel leiden de maatregelen van de ECB tot een verdere daling van de toch al zeer lage spaarrentes, zei Hamers. In Nederland ontvangen spaarders iets meer dan 1 procent rente en in sommige andere landen zelfs nog minder. Een negatieve rente, waarbij spaarders geld toeleggen op hun tegoeden, ziet Hamers er niet zo snel van komen. ,,En als het al gebeurt, dan zal dat nog wel een tijdje duren”, zei hij.

terug