ICC-handleiding due diligence anti-corruptie voor mkb

Bron: NBA

De International Chamber of Commerce (ICC) heeft een handleiding geschreven die het mkb moet helpen bij het opzetten van due diligence om corruptie te bestrijden.

Beschermen

Veel mkb’ers zijn vaak de ontvangende partij van ingewikkelde due diligence-procedures van multinationals. De vereisten kunnen soms overweldigend zijn en veel mkb-bedrijven vinden dat ze te weinig resources hebben om aan die vereisten te voldoen. De handleiding ‘Anti-corruption third party due diligence: a guide for small and medium size entities‘ gaat in op die problemen en geeft tips om due diligence op het gebied van corruptie makkelijker en beheersbaar te maken.

De handleiding van de ICC legt uit wat due diligence is, waarom en wanneer het nodig is en hoe het geïmplementeerd kan worden zodat het bedrijven zoveel mogelijk beschermt tegen corruptie.

Corruptiebestrijding

Corruptiebestrijding staat sinds enige tijd internationaal volop in de aandacht. In Nederland publiceerde de NBA onlangs de concepthandreiking 113x ‘Corruptierisico’s: accountant, wat nu?’ Deze ligt tot en met 21 september voor ter consultatie.

Volgens het ICC is due diligence altijd een goed idee voor het mkb vanwege de vele voordelen die het heeft op het gebied van risicomanagement en het voorkomen van corruptie. Met deze handleiding kan een bedrijf volgens de ICC:

  • kennis van en vertrouwen hebben in andere partijen;
  • met deze kennis en vertrouwen verantwoord investeren;
  • vervolging/reputatieschade/financiële schade door verwikkeling in een anti-corruptie zaak voorkomen;
  • een ethisch verantwoord merk ontwikkelen;
  • assurance geven aan business partners en dan voornamelijk grotere organisaties dat het bedrijf een ethisch gezond bedrijf is.
terug