Hypotheekshop wil inzage in gegevens fiscus

Bron: ANP

Hypotheekadviseurs moeten van de Belastingdienst inzage krijgen in de hypotheekgeschiedenis van doorstromers. Dan kunnen ze namelijk beter advies op maat geven, zo pleit De Hypotheekshop dinsdag.

Huizenkopers hebben zelf niet altijd voldoende kennis in huis en de nodige papieren over eerder afgesloten hypotheken zijn vaak ook niet meer beschikbaar, legt het adviesbureau uit. Verkeerde of incomplete gegevens kunnen volgens De Hypotheekshop naderhand voor extra kosten zorgen bij controle van de fiscus. Het nadeel voor de huizenkoper kan oplopen tot een bedrag van duizenden euro’s.

Lastiger

,,Als iemand al twintig jaar in hetzelfde huis woont met een volledige spaarhypotheek, is er niet veel aan de hand. Maar het wordt veel lastiger als een klant door de jaren heen verschillende relaties en huizen heeft gehad”, zegt Hypotheekshop-directeur Lodewijk van der Heijden.

,,Het kost tijd om de exacte bedragen en data in beeld te krijgen en om te controleren of delen hiervan nog voor een bepaalde tijd aftrekbaar zijn. De Belastingdienst kan deze gegevens relatief gemakkelijk boven water krijgen: ze moeten het immers later ook weer controleren.”

Geen informatieverstrekking

Of het pleidooi van De Hypotheekshop kans van slagen heeft, valt te betwijfelen. Een woordvoerder van de Belastingdienst laat weten dat de fiscus volgens de huidige wetgeving de gevraagde gegevens helemaal niet mag verstrekken. Er bestaan wel enkele uitzonderingen waarbij de Belastingdienst wel openheid mag geven, bijvoorbeeld bij de opsporing van zware delicten. Maar het hypotheekverleden van huizenkopers valt daar niet onder, aldus de woordvoerder.

terug