‘Hypotheekregels temperen woningprijzen’

Bron: ANP

Door de aangescherpte hypotheekregels stijgen de huizenprijzen volgend jaar minder hard dan eerder voorzien. Het economische bureau van ABN AMRO heeft zijn raming voor 2015 neerwaarts bijgesteld, van een plus van 2 procent tot een stijging van 1 procent. Dat maakte de bank maandag bekend.

gemeentelijke belastingen

Woningkopen naar beneden

De economen stellen ook de voorspelling voor het aantal woningverkopen naar beneden bij. Eerder ging ABN AMRO uit van 5 procent meer transacties in 2015. Maar nu houdt de bank rekening met een stabilisatie.

Door de aanscherping van de hypotheekregels kunnen huizenkopers vanaf volgend jaar minder lenen. Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud houdt vanaf dan in zijn calculaties onder meer rekening met de eventuele komst van kinderen, de noodzaak tot mantelzorg en onvermijdelijke uitgaven bij ziekte of een handicap. De berekeningen van het Nibud vormen de basis voor het maximale leenbedrag.

De strengere regels worden volgens ABN ruimschoots gecompenseerd door de opleving van de economie, de aantrekkende arbeidsmarkt en de lage hypotheekrente.

terug