Huiseigenaren en MKB’ers dupe van hoge buffereisen

Bron: FD

Huiseigenaren en MKB’ers profiteren nog niet mee van de economische groei. Er is nog een tweede-orde-effect in aantocht. Hiervoor worden niet alle belastingbetalers aangeslagen, maar wel een aanzienlijke deelverzameling: huiseigenaren en mkb-ondernemers.

gemeentelijke belastingen

Als gevolg van de crisis hebben westerse overheden en toezichthouders de buffereisen voor banken sterk verhoogd. Kapitaal dat niet uitgeleend mag worden, kost geld. De rekening komt bij de klanten op wie de bank winst maakt en bij de aandeelhouders die deze winst de afgelopen jaren niet uitgekeerd kregen.

Kapitaal reserveren 
Toezichthouders verplichten banken om meer kapitaal te reserveren naarmate de banken meer risicovolle activiteiten ontplooien. De Europese Centrale Bank, sinds kort de belangrijkste toezichthouder, vindt hypotheken gevaarlijk als die even groot of groter zijn dan de waarde van de woning. Dergelijke leningen waren decennialang normaal in Nederland dankzij de hypotheekrenteaftrek.

Banken die onvoldoende winst maken om hun eigen vermogen mee aan te vullen, kunnen proberen om risicovolle activa van hun balans te schuiven. Rabobank heeft al bekend gemaakt dat zij deze koers gaan bewandelen. De hypotheekgigant gaat woonleningen doorverkopen aan beleggers als pensioenfondsen. Net als de bank willen die er ook iets op verdienen wat de kosten voor de huiseigenaar omhoog duwt.

519 miljard euro
Woningeigenaren staan voor 519 miljard euro in het krijt bij Nederlandse banken. Dit bedrag, waarin oude en nieuwe schulden zitten, schommelt amper door de jaren heen ondanks dat consumenten de laatste tijd extra aflossen vanwege de lage spaarrente. Om de Rabobank nogmaals als voorbeeld te nemen; zij gaven aan dat het om ‘tientallen basispunten’ gaat. Dertig basispunten van  519 miljard euro is 1,6 miljard, zo’n 450 euro per huishouden met een hypotheek. Elk jaar opnieuw. Die crisisopslag kan nog jaren duren, totdat Bankentoezichthouders besluiten dat het niet meer hoeft of Nederlanders minder lenen om hetzelfde huis te kopen. Of totdat er voldoende niet-banken zijn die de doorverkooprol van banken overbodig maken.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
latupeirissa
Het is triest dat ook nu weer het risico en de kosten gelegd worden bij de "eindverbruiker". De goeden moeten het met de "kwaaien" ontgelden. Deze kwaaien, die mogelijk ook nog eens in het verleden door de bank aan een te hoge hypotheek zijn geholpen en zo kwaaien zijn geworden! Zo ken ik een voorbeeld van een klant bij de Rabobank, die daar keurig zijn hypotheek op een zakelijk pand betaald tegen een 5,65% rente. Nu liep de 2e 5 jarige renteperiode vorig jaar af en kreeg hij een nieuwe aanbod voor een 3e periode. Een aanbod in een tijd met ongekende lage rentetarieven. Je zou dus verwachten dat de nieuwe rente in ieder geval lager zou worden. Het tegenovergestelde werd het geval! De nieuwe rente werd 8,6% . De bank zou meer risico lopen!! Dit terwijl betrokkenen op de helft van zijn aflossing is en er t.o.v. de restant hypotheekschuld een zeer ruime overwaarde op het pand zit!. Hoezo denkt de bank met de klant mee? Hoezo zorgt de bank er mede voor dat de klant en dus de bank niet in financiële problemen komen? Hoe de Bank dat doet? Door de kosten voor die klant te verhogen waardoor diezelfde klant mogelijk nu juist wel in financiële problemen komt en mogelijk de kosten niet meer kan dragen. Dat deze klant zijn uiterste best zal doen om vooral maar de hypotheek te blijven betalen en mogelijk allerlei andere noodzakelijke zaken niet laat doorgaan, siert deze klant. Intussen kan de Rabobank aangeven dat de winst weer is gestegen en dat er ongetwijfeld weer leuke bonussen uitgedeeld kunnen gaan worden. Wat een door de bankenwereld zelf veroorzaakte crisis al aan voordelen voor deze zelfde bankenwereld heeft opgeleverd is bizar! En nu de door je zelf gecreëerde risico volle activa over de schutting gooien, daar ook weer aan verdienen en de klant ook daar weer meer voor laten bloeden. Bedroevend te zien hoe deze sector de ruimte krijgt om met hun eigen (slechte) resultaten en verantwoordelijkheid om te gaan.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug