Hoorzitting links over dividendbelasting

Bron: ANP en de Volkskrant

Drie linkse partijen in de Tweede Kamer, GroenLinks, SP en de PvdA houden binnenkort een hoorzitting over de afschaffing van de dividendbelasting door het nieuwe kabinet. Dat twitterde PvdA-leider Lodewijk Asscher. Ze ‘willen nu wel eens weten’ waarom Rutte III de belasting op de winstuitkering van aandeelhouders wil afschaffen.

Hoe zit het nu?

De drie partijen willen weten hoe het besluit, dat de schatkist €1,4 miljard kost, tot stand is gekomen. Rutte kwam in de ogen van de linkse leiders niet tot een bevredigd antwoord op de vraag waarom de belasting moet worden afgeschaft. Daarnaast geeft de premier geen namen wie zijn bronnen zijn bij het nemen van dit besluit en tot slot kan hij ook geen econoom noemen die dit een verstandige maatregel vinden. De linkse partijen vinden dat onverteerbaar. Komt bij dat geen van de coalitiepartijen had de afschaffing in het programma staan voor de verkiezingen.

Wat levert het op?

GroenLinks, SP en PvdA spreken van een ‘sinterklaascadeau voor beleggers’. Zij vragen zich af wat de maatregel oplevert. Volgens links heeft premier Mark Rutte zich laten ompraten door de werkgevers. Naast de drie partijen wil bijna de voltallige oppositie dat het nieuwe kabinet de belasting op dividend, de winstuitkering door bedrijven aan aandeelhouders, niet afschaft.

Hoe, met wie en wanneer de hoorzitting moet plaatsvinden is onduidelijk. Ook geeft Asscher niet aan welke politieke stappen op de hoorzitting moeten volgen.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.