Hogere hypotheek in 2016 voor tweeverdieners

Bron: ANP/Rijksoverheid

Met ingang van 1 januari 2016 krijgen tweeverdieners de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de aankoop van een huis. Het maximale hypotheekbedrag voor eenverdieners en tweeverdieners komt hierdoor dichter bij elkaar te liggen. Dit schrijven de ministers Blok van Wonen en Dijsselbloem van Financiën maandag aan de Tweede Kamer.

sleuteloverdracht

Afbouw heffingskorting

Tweeverdieners gaan er wat netto inkomen betreft relatief op vooruit ten opzichte van eenverdieners. Dit heeft te maken met de gefaseerde afbouw van de heffingskorting voor de minstverdienende partner.

Adviesrapport Nibud

De normen voor het afsluiten van een hypotheek blijven verder nagenoeg gelijk. Volgens de becijferingen van het Nibud hebben Nederlandse huishoudens in 2016 gemiddeld genomen nagenoeg evenveel ruimte om te besteden aan hun hypotheek als dit jaar. Het Nibud stelde het kabinet voor om bij het bepalen van de hypotheeklasten en leenmogelijkheden in geval van tweeverdieners het laagste salaris voor de helft mee te nemen. Nu mogen banken het tweede inkomen nog slechts voor een derde meetellen. Dit betekent dat in sommige gevallen tienduizenden euro’s meer kunnen worden geleend. Voor diverse lagere inkomensgroepen adviseerde het Nibud anderzijds om de maximale hypotheek iets te verlagen.

Tweeverdieners stonden op achterstand

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat tweeverdieners straks meer hypotheek kunnen krijgen. ‘Tweeverdieners stonden op een achterstand’, zegt de belangenorganisatie voor huizenbezitters. ‘Twee mensen die samen € 60.000 verdienen kunnen nu minder lenen dan een eenverdiener die in zijn eentje € 60.000 euro verdient.’

Hypotheeknormen mogen afwijken

Banken hebben nog wel de mogelijkheid om onderbouwd af te wijken van de vastgestelde hypotheeknormen, bijvoorbeeld bij mensen die aan het begin van hun carrière staan en een inkomensperspectief hebben of bij (startende) ondernemers en zzp’ers. Hiervoor geldt dat er maatwerk mogelijk is.

terug