Hoge Raad: overdrachtsbelasting blijft 2% bij omgebouwde woning

Bron: FD

Woningen die een andere bestemming hebben gekregen, maar nog wel de woningkenmerken hebben, vallen onder het verlaagde tarief van 2% voor de overdrachtsbelasting. De Belastingdienst verlangt daarbij ten onrechte de 6%. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in vier zaken waarin belastingplichtigen bezwaar maakten.

Omgebouwde woningen

In de zaak ging het om een boerderij en een stadsvilla die zijn omgebouwd tot kantoor, een woonhuis waarin een tandartspraktijk is gevestigd en een pand dat is gebouwd als hospice. De drie eerstgenoemde panden zijn als woning gebouwd en kunnen met beperkte aanpassingen die bestemming ook weer krijgen. Volgens de Raad is dat het objectieve criterium voor het verlaagde tarief van 2%. De hospice daarentegen is een verzorgingsinstelling en geen woning. Dat de stichting die als woonunits verhuurt en geen professionele thuis- of medische zorg aanbiedt aan terminaal zieken, doet daar niets aan af volgens de Raad.

Betere doorstroming woningmarkt

De politiek zou met het verlaagde tarief een betere doorstroming op de woningmarkt hebben beoogd. Als panden niet als woningen worden gebruikt en van eigenaar wisselen, wordt aan deze doelstelling niet voldaan, zegt de Belastingdienst. De Hoge Raad volgt deze zienswijze niet omdat het verlaagde tarief ook geldt voor tweede huizen en recreatiewoningen. Dat draagt evenmin bij aan de doorstroom.

Het ministerie van Financiën zegt nog niet te kunnen reageren op de arresten.

terug