Hoge erfbelasting zit familiebedrijven in de weg

Bron: EY

De Nederlandse erfbelasting is hoger dan in omliggende langen en blijkt een obstakel voor ondernemers in familiebedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van St. Gallen en accountantskantoor EY. ‘De analyse bevat nieuwe en onverwachte inzichten in wereldwijde erfbelasting en hun impact’, zegt Marnix van Rij van EY.

De casus

De universiteit en EY hebben onderzoek gedaan naar de erfenisregels van 69 landen om de economieën te identificeren die de beste voorwaarden bieden voor de overdracht van familiebedrijven. Elk land legde ze dezelfde casus voor:

Bob Smith (58) is 100% eigenaar van het bedrijf en is inwoner van de hoofdstad van het onderzoeksland. De belastbare waarde van het bedrijf bedraagt ​​10 miljoen USD. Bob heeft twee kinderen, Mike (28) en Molly (25). Bob komt onverwacht te overlijden. In zijn testament staat dat hij het bedrijf doorgeeft aan zijn kinderen. Bob’s kinderen zijn bereid om de business voor ten minste tien jaar door te laten gaan.

Hoogste belasting

In dit geval moeten de hoogste belastingen in Japan worden betaald, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Canada. Er zijn geen verschillen tussen het geval van eenmansbedrijf en het geval van een vennootschap. Het Nederlandse nominale tarief is 40% heffing, effectief betalen de kinderen die een onderneming overnemen volgens de studie ongeveer 3,4% aan erfbelasting, afhankelijk van de totale waarde van het bedrijf. Met uitzondering van België is het tarief in omliggende landen veel lager. Volgens EY is er een verband tussen de ondernemingsactiviteiten in een land en lage belastingtarieven. ‘Het lijkt er dus op dat een hoge erfbelasting ondernemerschap in de weg zit’, aldus EY. Doordat er bij bedrijfsopvolging wel andere fiscale opties zijn, scoort Nederland uiteindelijk nog relatief goed in internationaal verband.

Aantal bedrijfsoverdrachten

Volgens EY gaat de erfbelasting de komende jaren een rol spelen omdat er veel bedrijfsoverdrachten komen vanwege de leeftijd van de huidige directies. Nederland heeft relatief veel grote familiebedrijven, waarvan er twaalf in de wereldwijde top 500 staan. Alleen Canada (13), Mexico (14), China (16) en de VS (126) doen het beter.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Theist
Interessant is wellicht dat men in Duitsland toevallig ook net bezig is met erfbelasting op vermogen dat in bedrijven steekt. Daar wil men dat echter juist invoeren, c.q. de vrijstelling verlagen. Als dat gebeurt, verandert het de concurrentieverhouding met Duitsland in ieder geval ook.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug