Hoekstra: strijd tegen brievenbusfirma’s goed

Bron: ANP

De Paradise Papers tonen opnieuw het belang van de strijd tegen belastingontwijking aan. Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën herbevestigen de 13 miljoen uitgelekte bestanden met gegevens over bedrijven en individuen die belastingparadijzen gebruiken ‘de lijn van het regeerakkoord en de zorgen die er in de samenleving over zijn’.

Regeerakkoord

Hoekstra is twee dagen in Brussel voor zijn eerste vergaderingen met zijn Europese collega’s. Zij praten onder meer over belastingontwijking. Volgens de nieuwe minister is het ‘regeerakkoord daar heel duidelijk over. Dat wil ook wat doen aan brievenbusfirma’s. Ik denk ook echt dat dat goed is.’ In het regeerakkoord staat dat bedrijven die rente en royalty’s betalen naar landen met zeer weinig belasting, in Nederland een heffing krijgen opgelegd.

Zeer urgent

Volgens eurogroepvoorzitter en oud-minister Jeroen Dijsselbloem is de bestrijding van belastingontwijking nog steeds ‘zeer urgent’. ‘Heel veel wetsvoorstellen waar we hier al een akkoord over hebben bereikt, liggen nu bij nationale parlementen’, zei hij.

Vertraging

Dijsselbloem van Financiën ijverde eind vorig jaar nog voor uitstel tot 2024 om de sluiproute via Nederland te dichten, waarbij de Europese Commissie inzette op invoering in 2019. In februari van dit jaar werd er in de Europese Commissie een  compromis bereikt om de richtlijn die de belastingroute dicht, op 1 januari 2020 te laten ingaan. Dat geldt dan ook voor de Nederlandse sluiproute. Alleen voor een klein deel van de nieuwe wetgeving is er uitstel tot 2022, maar dat was op verzoek van Zweden en Estland, en Nederland zal hier naar eigen zeggen geen gebruik van maken. Rutte II vreesde vooral dat te snelle invoering zou leiden tot banenverlies in Nederland.

Zwarte lijst

Dinsdag spreken de ministers onder meer over een zwarte lijst van belastingparadijzen. De Europese Commissie heeft de 28 lidstaten gevraagd landen aan te dragen die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking. Een volgende stap is om te bepalen wat de gevolgen kunnen zijn voor regimes die op deze lijst komen. Het onderwerp stond in december op de agenda maar is vanwege de Paradise Papers naar voren gehaald.

Belastingadviseurs aanpakken

Ook heeft EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) voorgesteld belastingadviseurs en andere tussenpersonen die belastingontwijking faciliteren aan te pakken.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.