Hantering één btw-tarief is wenselijk

 

Het hanteren van één btw-tarief in plaats van de huidige drie tarieven (0%, 6% en 21%) biedt talloze technische voordelen. De vraag is wanneer de discussie op de politieke agenda verschijnt. Volgens Herman van Kesteren, gespecialiseerd partner in btw bij PwC en hoogleraar in Tilburg, is dat slechts een kwestie van tijd. Dat meldt het FD.

Voordelen

Volgens Van Kesteren zijn de voordelen van één btw-tarief onder andere dat de administratieve lasten van de bedrijven zullen dalen. Bovendien zullen er minder procedures gevoerd worden over de vraag of iets onder het lage of het normale tarief valt. Het gevolg hiervan is weer dat bedrijven minder advieskosten hebben.

Ook geeft Van Kesteren aan dat arbeid lager belast kan worden en consumptie juist zwaarder. Dit heeft een positief effect op de export, aangezien de lagere belasting op arbeid de prijzen drukt, terwijl de hogere btw verrekend kan worden en dus geen rol speelt, aldus het FD.

Vergrijzing

Vergrijzing speelt volgens Van Kesteren ook een rol. Ouderen betalen minder inkomstenbelasting over hun AOW en pensioen dan de personen die werken. Ouderen geven echter ook geld uit, wat weer via de btw in de schatkist terechtkomt.

terug