Grote verschillen kosten vermogensbeheer

Bron: ANP

De kosten die Nederlandse pensioenfondsen maken voor het beheren van het vermogen lopen sterk uiteen, van minder dan 0,05 procent tot meer dan 1 procent van de totale beleggingen. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bekendgemaakt op basis van onderzoek onder 278 fondsen in ons land.

Pensioenfondsen

De pensioenfondsen rapporteerden over 2012 voor in totaal 4,5 miljard euro aan vermogensbeheerkosten. Dat komt overeen met 0,53 procent van de beleggingen. DNB heeft de transactiekosten van het beleggen buiten beschouwing gelaten. De toezichthouder heeft de rapportageverplichtingen over de kosten van het vermogensbeheer enkele jaren geleden aangescherpt.

Beleggen

De kosten die de fondsen maken voor beleggen in hedgefondsen (beleggingsfondsen die gespecialiseerd zijn in het afdekken van risico’s) en private equity (beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven), zijn met gemiddeld 3,4 procent het hoogst. Beleggingen in aandelen, obligaties en grondstoffen kosten minder dan 0,25 procent en zijn daarmee het goedkoopst.

”Relatief hogere vermogensbeheerkosten betekenen echter niet dat pensioenfondsen deze beleggingen moeten mijden; pensioenfondsen moeten afwegen of de hogere kosten opwegen tegen de risico- en rendementskarakteristieken van deze beleggingen voor de totale portefeuille van het pensioenfonds”, stelt DNB.

terug