‘Griekse belastingontwijking via Nederland’

Bron: ANP

Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. Via brievenbusfirma’s in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Dat staat in een maandag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.

Brievenbusfirma’s

Volgens SOMO gebruiken veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma’s, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

Geen belasting betalen

SP-Kamerlid Arnold Merkies wil staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hier dinsdag over spreken in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. ,,Als we Griekenland erop wijzen dat ze beter hun belasting moeten innen, dan kunnen we het niet maken om het tegelijkertijd mogelijk te maken dat multinationals daar geen belasting betalen”, zegt Merkies.

Belastingontwijking faciliteren

Ook GroenLinks wil met Wiebes in debat over het SOMO-rapport. ,,Het is cynisch dat we enerzijds geld lenen aan Griekenland omdat het land in crisis verkeert en aan de andere kant belastingontwijking faciliteren waardoor de Griekse staat inkomsten misloopt. Nederland moet alle belastingafspraken die de fiscus hier heeft gemaakt met bedrijven die in Griekenland actief zijn, delen met de Griekse overheid”, aldus GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

terug