Gemeenten krijgen hulp bij tegengaan fraude

Bron: ANP

Gemeenten krijgen van de overheid extra geld om ze te helpen bij de bestrijding van fraude door inwoners. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken stelt hiervoor 4,6 miljoen euro ter beschikking. Van dat geld moet de gemeentelijke basisadministratie (GBA) op peil worden gebracht en gehouden en worden ambtenaren getraind die zich bezighouden met de controle van onder meer toeslagen aan inwoners.

Plasterk

Dat zei Plasterk dinsdag tijdens het vragenuurtje. D66 wilde van hem weten wat het kabinet doet tegen fraude met onder meer zorg- en huurtoeslagen. Aanleiding was een bericht dat veel Nederlanders een verkeerd adres opgeven zodat ze hogere toeslagen ontvangen. Het kan per huishouden om vele honderden euro’s per jaar gaan. Volgens de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken komt dit soort fraude in Nederland veel voor. Volgens de minister calculeren mensen in wat beter is om meer geld te krijgen. ”Het is frauduleus gedrag en dat is heel erg”.

Maatregelen

Plasterk wees erop dat dit soort fraude van alle tijden is en dat er al veel maatregelen zijn getroffen om dit tegen te gaan. Zo staat er nu een boete op als men verkeerde informatie in het GBA laat registreren. Ook zijn er risicoprofielen opgesteld waardoor meer fraudegevallen boven water komen. De minister zegde de Kamer toe dat er nog dit jaar een brief over fraudebestrijding komt. D66 wil het liefst dat het huidige stelsel van toeslagen op de schop gaat, omdat het merendeel van de burgers toeslagen krijgt. Plasterk ging daar niet op in.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.