Gemeentelijke belastingen in grote gemeenten iets omhoog

Bron: NOS

Grote gemeenten heffen dit jaar iets meer gemeentelijke belastingen, maar de gemiddelde stijging blijft beperkt tot enkele euro’s. Dit schrijft de NOS op basis van cijfers van onderzoekscentrum Coelo van de Rijksuniversiteit Groningen.

gemeentelijke belastingen

Drie belastingen

Coelo onderzocht de tarieven van 38 grote Nederlandse gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat de drie gemeentelijke belastingen (onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing) alle drie stijgen. Wel is de gemiddelde stijging lager dan de inflatie.

Huiseigenaren en huurders

In de onderzochte gemeenten betalen burgers gemiddeld € 238 onroerendezaakbelasting. Dit is 1,1% meer dan in 2017. De afvalstoffenheffing kost gemiddeld € 274 euro (+0,2%). De rioolheffing kost voor huurders € 55 (+1,1%) en voor huiseigenaren € 164 euro (+0,7%). In totaal betalen huiseigenaren in 2018 gemiddeld € 677; dit is € 4 meer dan vorig jaar. Huurders betalen € 329 en dit is slechts € 1 meer dan in 2017.

Inflatie

De onderzoekers zeggen dat de gemeentelijke lasten in de afgelopen jaren veel minder zijn gestegen dan de inflatie. Vorig jaar gingen de gemeentelijke lasten zelfs omlaag. Dit was voor het eerst sinds 2002.

Discussie (0)

Bekijken en participeren
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug