Geen heffing op waardestijging huis

Bron: ANP

Een vermogensheffing op de waardestijging van het huis komt er niet. Dit meldt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijdag naar aanleiding van een rapport van het CPB over vermogensbelasting.

woning

Geen belasting over verbouwing

‘Iemand die heel veel geld in zijn verbouwing heeft gestoken, moet dan ineens belasting gaan betalen over zijn verbouwing. Daar zit een gemiddelde huizenbezitter echt niet op te wachten en dat gaan we in Nederland ook echt niet doen’ aldus Wiebes. Deze uitspraak deed de staatssecretaris in reactie op aanbevelingen van het CPB om de fiscale aanpak van de uiteenlopende inkomsten uit kapitaal eenvoudiger te maken. Onderdeel van dit plan is om de belasting op vermogens eenvoudiger te maken en meer gelijk te trekken. Het CBP pleit er daarom voor om de eigen woning en de hypotheek naar box 3 te verplaatsen om de verschillende vermogenscomponenten zo gelijk mogelijk te behandelen.

Eerlijkere heffing

Volgens Wiebes streeft ook het kabinet naar een eerlijkere heffing, maar dat is nu nog niet mogelijk. ‘Voor iedereen is het heffen op basis van werkelijke rendementen toch het eerlijkste systeem. Naarmate meer getallen beschikbaar komen, komt het systeem wel dichterbij. We vrezen een heleboel administratief gedoe en belastingontwijking als we dat nu zouden gaan doen’, aldus Wiebes.

terug