Fractievoorzitters verdedigen afschaffing dividendbelasting

Bron: ANP en FD

CDA-voorman Sybrand Buma heeft de geplande verhoging van de btw verdedigd in een felle clash met linkse partijen. Buma nam het ook op voor de afschaffing van de belasting op dividendbelasting, de winstuitkering door bedrijven aan aandeelhouders. Ook Klaas Dijkhoff, VVD-fractievoorzitter, blijft achter de kabinetsplannen staan.

Verdediging maatregelen

Buma verdedigde de maatregelen in een debat over de plannen van het kabinet-Rutte III. Het CDA is een van de vier coalitiepartners. Volgens Buma staan tegenover de btw-verhoging verlagingen van andere lasten. En tegenover de afschaffing van de dividendbelasting in 2020 (kosten €1,4 miljard) staan ook belastingverhogingen voor het bedrijfsleven. ‘Ik zou het niet eens durven om de maatregel niet uit te voeren, omdat twee miljoen Nederlanders afhankelijk zijn van een baan bij een multinational. Willen we zulke bedrijven behouden, dan moeten we strategische keuzes maken. Ik zou geen andere afweging durven maken’.

Risico-inschatting

Met de maatregel wil Rutte III de vestiging in Nederland aantrekkelijk maken voor bedrijven die toegevoegde waarde en banen leveren, ten koste van bedrijven die hier zitten voor belastingconstructies. De SP vreest dat Rutte III de belastingen voor bedrijven steeds verder gaat verlagen. Volgens hem gaat er geen bedrijf weg uit Nederland vanwege de dividendbelasting. ‘Beter dan in belastingparadijs Nederland kunnen ze het niet hebben’.

Volgens de kersverse VVD-voorman Klaas Dijkhoff gaat het om een risico-inschatting, ook omdat het Centraal Planbureau de effecten niet precies kan uitrekenen. ‘Door een dividendbelasting af te schaffen, kan ik het risico verkleinen dat bedrijven weggaan en ik kan het risico vergroten dat er bedrijven komen. Dat vind ik ook nog niet eens zo spannend, maar die bedrijven bieden Nederlanders banen.’

De plank mis slaan

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat het kabinet de plank mis slaat en begrijpt dat Nederlands boos worden om dit soort plannen. ‘Ik snap die onvrede als je ziet dat dit soort cadeaus aan buitenlandse beleggers wordt gegeven, terwijl jouw boodschappen duurder worden en de salarissen in het onderwijs niet zo ver omhooggaan als zou kunnen. Dat moet de politiek zich aanrekenen.’

terug