Fiscus weigert Friestalig bezwaarschrift

Bron: Telegraaf

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) is boos, omdat de Belastingdienst een in het Fries geschreven bezwaarschrift weigerde te behandelen. Dat meldt de Telegraaf.

Boete

De FNP kreeg onlangs een boete van vijftig euro wegens het te laat betalen van de loonbelasting voor een werknemer. Volgens partijvoorzitter Ultsje Hosper is er iets misgegaan door de overgang van de Friesland Bank naar de Rabobank.

Bezwaar

Naar aanleiding van de boete, stelde de FNP een bezwaarschrift op in het Fries. ”De belastinginspecteur van de Belastingdienst in Leeuwarden reageerde met een brief waarin hij beweert dat het bezwaarschrift is gesteld in ‘een vreemde taal”, zo meldt de Telegraaf. Als reactie hierop heeft Hosper de inspecteur geschreven dat de brief niet vertaald zal worden.

Excuses

De Belastingdienst had nooit een Friestalig bezwaarschrift mogen weigeren, zo meldt de Telegraaf. ”Ons beleid is Friezen die dat willen te woord te staan in het Fries. Dat geldt ook voor correspondentie”, aldus woordvoerder Nick Kouwenhoven. Volgens hem is het bezwaarschrift onbedoeld bij de afdeling buiten Friesland terechtgekomen. Hierdoor dacht de betreffende inspecteur dat het om een vreemde taal ging.

Volgens de Telegraaf heeft de Belastingdienst met de inspecteur gesproken. Deze zal zijn excuses aanbieden aan de FNP.

terug