Fiscalisten verwachten opheldering Wiebes belastingnadeel hypotheekschuld

Bron: FD

Er is een ongewenste situatie ontstaan nu de bijtelling soms hoger is dan de hypotheekrenteaftrek. Dat zeggen fiscalisten tegen het FD. Daar komt bij dat minister Blok van Wonen en staatssecretaris Wiebes van Financiën tegenstrijdige antwoorden geven. De Tweede Kamer en belastingadviseurs eisen opheldering.

Tegenstrijdig

Doordat de renteaftrek en de aftrekbeperking twee verschillende regels zijn in de belastingaanslag, kan het zijn dat iemand die in het hoogste belastingschijf zit en een bijtelling van de fiscus krijgt, toch rente betaalt. Belastingplichtigen kunnen bijtelling wegens aftrekbeperking afwenden door af te zien van de aftrek. Dat zei minister Blok van Wonen bij de verdediging van het woonakkoord in de Tweede Kamer. Maar volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën hebben belastingbetalers de plicht om deze aftrekpost op te geven. De Tweede Kamer heeft Wiebes om opheldering gevraagd. Wie van de twee VVD-bewindslieden heeft gelijk?

Advies

Belastingadviseur Maaike Sips van PwC zegt tegen het FD dat zij haar klanten op dit moment niet zou adviseren om betaalde rente onvermeld te laten in de belastingaangifte. Zij volgt de redenatie van Wiebes en zou daarom eerder achteraf bezwaar maken. Zo lang de situatie onduidelijk is, kunnen woningbezitters met geld hun hypotheek volledig aflossen, zegt Sips. Een alternatief is de eigen woning opgeven in de aangifte van een fiscale partner die niet onder de 52%-tarief valt. Daarvoor heeft de aftrekbeperking geen gevolgen.

terug