Fiscale voordelen groene beleggingen onder vuur

Bron: FD

De kritiek op de fiscale voordelen voor beleggen in groene projecten neemt toe. Critici vragen zich af of de belastingregelingen de beoogde verduurzaming ook daadwerkelijk tot stand brengen. Diverse investeringsprojecten lokken beleggers met fiscaal aantrekkelijke beleggingen in onder andere zonnepanelen, asbestverwijdering of mestverwerkingsmachine.

Voor investeerders met een hoog inkomen zijn deze investeringsprojecten aantrekkelijk, die kunnen hun investering opvoeren als extra aftrekpost. Op deze manier hebben ze in de meeste gevallen hun investering al direct terugverdiend. In diverse rulings heeft de Belastingdienst hier een goedkeuring voor gegeven.

Belastingvoordelen verliezen

Zo hebben meerdere beleggers geïnvesteerd in de bouw van duurzame mestverwerkingsmachines. Van de tientallen machines die het project MestPartners zou bouwen zijn er slechts enkele geleverd. De beleggers vrezen niet alleen voor het geïnvesteerde deel die ze in het project staken, maar dreigen ook nog hun belastingvoordeel te verliezen.

Fluiten naar geld

‘We moeten stoppen met de huidige opzet van deze regelingen’, aldus Kamerlid Farshad Bashir (SP). ‘Als dit soort bedrijven verlies draaien, en er misschien wel nooit winst zal worden gemaakt, kan de Belastingdienst wel fluiten naar zijn geld.’

Herziening

Staatssecretaris Wiebes werkt momenteel aan een belastingherziening. Naar aanleiding van Kamervragen over de aftrekbaarheid van groene investeringen heeft Wiebes laten weten onderzoek te doen naar het gebruik van de huidige regelingen. Ook PvdA en het CDA zijn het er over eens dat oneigenlijke gebruik van aftrekposten niet de bedoeling is. ‘Dit soort regelingen mogen niet gratis zijn’, aldus Kamerlid Pieter Omtzigt.

terug