FIOD jaagt op verdwenen €5 miljoen van beleggers

Bron: ANP

In de zaak rond de grootschalige beleggingsfraude bij Hollandsche Wind en Noordenwind maken FIOD en justitie nog jacht op een bedrag van bijna €5 miljoen. Zowel in Nederland als daarbuiten wordt gespeurd naar weggesluisde inleggen van beleggers. De verdachten gingen heel gewiekst te werk volgens de officier van de justitie.

Fraude €8,7 miljoen

Dat bleek woensdag bij de rechtbank in Amsterdam tijdens de eerste tussentijdse zitting in het proces tegen de twee hoofdverdachten, Stefan S. (35) uit Zutphen en Ronald de G. (60) uit Terschuur. Justitie schat de omvang van de fraude voorlopig op €8,7 miljoen. Daarvan is €3,8 miljoen terecht.

Aangifte

De zaak kwam in oktober vorig jaar aan het licht, toen een bank aangifte deed wegens valsheid in geschrifte en oplichting. In het onderzoek leidde het spoor al snel naar Hollandsche Wind en Noordenwind. Begin dit jaar werden S. en De G. aangehouden. Sindsdien zitten zij vast op verdenking van oplichting, verduistering en witwassen. De rechtbank bepaalde woensdag dat zij voorlopig achter slot en grendel blijven.

Werkwijze

Officier van justitie Annig Rogaar schetste woensdag hoe gewiekst S. en zijn medeverdachten te werk gingen. Ze kozen namen die sterk leken op die van HollandseWind van Eneco en de Vereniging Noordenwind in Leeuwarden, bewogen mensen te beleggen in windenergie en vastgoed en staken het geld in eigen zak.

Verdachten

Het aantal verdachten in de zaak is de afgelopen maanden opgelopen tot tien. Daaronder zijn drie – inmiddels failliete – rechtspersonen. Daarnaast zijn twee nieuwe strafrechtelijke onderzoeken gestart. Een richt zich op vermoedelijke oplichting met beleggingsproducten bij de bedrijven Morvan Capital en Bright Invest, waar S. ook een prominente rol vervulde. Het andere draait om de kinderen van De G., die het OM verdenkt van witwassen.

Vervolg onderzoek

Justitie verwacht het onderzoek naar de fraude bij Hollandsche Wind en Noordenwind na de zomer af te ronden. De zoektocht naar de verdwenen miljoenen gaat ondertussen onverminderd door. Zo onderzoekt de FIOD aanwijzingen dat S. geld in België heeft ondergebracht. De G. sluisde geld weg naar Portugal en de Filipijnen. Een deel is in vastgoed gaan zitten, een ander deel is zoek.
De zaak gaat 26 september verder. De inhoudelijke behandeling is in 2018.

terug