Finidaf wil 130 miljoen van Ernst & Young

Bron: ANP

Ernst & Young zou obligatiehouders van het terziele gegane DAF zo’n 130 miljoen euro moeten betalen voor geleden schade. Dat wil de stichting Finidaf. Volgens de stichting had de accountant die de jaarrekening van DAF in 1991 heeft opgemaakt, moeten weten dat DAF in zo’n financieel noodweer zat dat het snel failliet zou gaan.

Faillissement

DAF ging in 1993 failliet. Na het faillissement werd DAF doorgestart onder de naam DAF Trucks. In 1996 nam het Amerikaanse Paccar het bedrijf over.

In 2000 oordeelde de tuchtrechter al eens dat de accountant de jaarrekening over het jaar 1991 onterecht had goedgekeurd. Maar een hogere rechter zuiverde de accountant in 2001 van alle blaam in hoger beroep. De zaak was destijds aangespannen door een aandeelhouder.

Obligatiehouders

Nu zijn het obligatiehouders die zich roeren. Volgens hen beschikte de tuchtrechter destijds niet over de juiste informatie. Die informatie, waaruit duidelijk zou worden dat de accountant fouten heeft gemaakt, zouden zij een aantal jaar geleden tot hun beschikking hebben gekregen. ,,Inmiddels is duidelijk dat DAF begin 1992 al rekeningen niet meer betaalde en ondertussen werd leeggezogen door een financieringsmaatschappij. Dat moet de accountant geweten hebben”, zegt advocaat Lucas van Eeghen, die de stichting Finidaf bijstaat. Hij bereidt een dagvaarding voor die hij begin februari naar Ernst & Young wil sturen. Obligatiehouders die mee willen doen, kunnen zich voor die tijd nog melden bij Finidaf.

Volgens Hessel Wezelenburg, voorzitter van Finidaf, hebben de obligatiehouders al langer contact met Ernst & Young over dit dossier en zijn ze er samen niet uitgekomen. ,,Daarom gaan we dagvaarden.”

In een reactie zegt een woordvoerster van Ernst & Young dat ze op de hoogte zijn van de claim en dat ze die aan het bestuderen zijn. Ze wil vooralsnog niet inhoudelijk ingaan op de kwestie.

terug