Facebook gaat in Nederland belasting betalen

Bron: NOS

Facebook gaat in Nederland belasting betalen. Het bedrijf betaalt momenteel in Europa uitsluitend belasting in Ierland, maar gaat nu belasting betalen in alle landen waar het een verkoopkantoor heeft. Deze wijziging moet halverwege 2019 in alle landen zijn doorgevoerd.

Onder vuur

Grote techbedrijven als Facebook, Apple, Google en Amazon liggen onder vuur vanwege de financiële structuren die zij gebruiken om belastingheffing te ontwijken. Zo heeft de Europese Commissie Ierland de opdracht gegeven om ruim € 13 miljard aan achterstallige belastingen te innen bij Apple.

Transparant

Facebook heeft nu aangegeven transparanter te willen zijn voor de autoriteiten in de landen waar het bedrijf kantoren heeft. Momenteel verloopt alle omzet via het Europese hoofdkantoor in Dublin, waardoor alleen in Ierland belasting wordt betaald. Maar in de toekomst wil Facebook de opbrengsten van klanten die vanuit Nederland worden bediend, ook in Nederland gaan opgeven. Voor alle andere landen met een eigen verkoopkantoor gaat dezelfde werkwijze gelden.

Onder de streep

Hoeveel belasting Facebook in Nederland zal gaan betalen, is niet bekend. Ook is nog onduidelijk welke gevolgen de maatregel gaat hebben voor het totale belastingbedrag dat Facebook jaarlijks betaalt, al zeggen experts dat het onder de streep mogelijk weinig zal uitmaken.

terug