Extra toezicht fiscus levert 250 miljoen op

Bron: ANP

De verscherpte aanpak van fraude met toeslagen en intensiever toezicht op de betaling van allerlei belastingen door particulieren en bedrijven heeft al ongeveer een kwart miljard euro opgeleverd. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat woensdag in een Kamerdebat.

Strenger toezicht

Al onder Wiebes’ voorganger Frans Weekers werd besloten tot strenger toezicht door de Belastingdienst, waarvoor 1200 mensen extra werden aangenomen bij de fiscus. Daarnaast zijn 200 mensen extra aangenomen voor bestrijding van fraude bij toeslagen. Binnen dit systeem wordt jaarlijks tussen de 10 en 11 miljard euro uitbetaald. Maar er wordt ook scherper gelet op andere fraudes of op vergissingen bij het opgeven van inkomsten.

In de Kamer wees Wiebes er woensdag op dat met de Bulgarenfraude 4 miljoen is gemoeid en dat dat ”ernstig genoeg” is, maar dat de strengere aanpak en het intensievere toezicht wel degelijk werkt. Met dus een opbrengst van rond de 250 miljoen euro. ”Dus dit mag niet als mislukt worden beschouwd. We hopen de half miljard euro te gaan overschrijden met deze maatregelen.”

terug