Europees Hof zet streep door Nederlandse belastingregel voor renteaftrek

Bron: FD

Het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat een Nederlandse belastingregel voor leningen tussen moeder- en dochterbedrijven discriminerend is. Dit schrijft het FD. Bedrijven die door deze regel zijn getroffen, kunnen hierdoor een belastingteruggaaf tegemoet zien, wat de Nederlandse overheid maximaal € 400 miljoen gaat kosten.

Renteaftrek

Volgens de betreffende regel mochten Nederlandse moeder- en dochterbedrijven die een fiscale eenheid vormen, de rentebetalingen en -ontvangsten over onderlinge leningen salderen. Bedrijven die een buitenlandse dochteronderneming hebben, mogen dit niet; voor hen gelden beperkingen voor de renteaftrek. Dit onderscheid is volgens het Europees Hof in strijd met het beginsel van vrije vestiging binnen de EU.

Reparatiewetgeving

Omdat de Advocaat-Generaal bij het Europese Hof eerder al tot dezelfde conclusie kwam, heeft het ministerie van Financiën al eerder reparatiewetgeving aangekondigd. Deze maatregel heeft terugwerkende kracht tot 25 oktober 2017 en beperkt de mogelijkheden voor renteaftrek binnen een fiscale eenheid.

Claimen

Verder betekent de uitspraak van het hof dat bedrijven die door de genoemde maatregel zijn geraakt, alsnog de renteaftrek kunnen claimen voor belastingjaren die nog niet zijn afgesloten. Dit kost de Nederlandse overheid ongeveer € 400 miljoen.

Discussie (0)

Bekijken en participeren
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug