EU wil belasting innen over Facebook-winst

Bron: NOS

De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd om in de nabije toekomst belasting te kunnen heffen over de winst van Facebook, Google en andere Amerikaanse internetgiganten. De NOS schrijft dat dit de EU-lidstaten € 5 miljard per jaar kan opleveren.

Belastingparadijs

Momenteel betalen bedrijven als Facebook en Google hun belasting over Europese winsten vaak in de Verenigde Staten, maar het gebeurt ook veelvuldig dat de winst wordt weggesluisd via een belastingparadijs. De Europese Commissie wil hieraan een einde maken door 3% belasting te heffen over de omzet die de betreffende bedrijven behalen in Europa. Dit geldt ook als zij geen Europese vestiging hebben.

Oproep

Het plan van de Europese Commissie volgt op een oproep van de EU-lidstaten om iets te doen aan het feit dat Amerikaanse bedrijven niet of nauwelijks in Europa belasting betalen. En aangezien er steeds meer via internet wordt verkocht, vrezen de EU-landen dat zij steeds meer belastinginkomsten mislopen.

Apple

Ook is er veel irritatie over afspraken zoals zijn gemaakt tussen Apple en Ierland. Vanwege deze afspraken hoefde Apple nauwelijks belasting te betalen. De Europese Commissie bepaalde eerder dat de gemaakte afspraken illegaal zijn en dat Apple alsnog miljarden euro’s aan achterstallige belasting moet betalen.

Digitaal aanwezig

Als het aan de Europese Commissie ligt, zijn dergelijke belastingconstructies vanaf 2019 onmogelijk. Bedrijven moeten dan belasting betalen in de landen waar zij actief zijn, ook als zij daar ‘slechts’ digitaal aanwezig zijn.

Ierland

Wel geldt dat de plannen uitsluitend werkelijkheid worden als alle EU-landen hiermee instemmen. En aangezien diverse internetgiganten hun Europese hoofdkantoor in Ierland hebben staan, is de kans groot dat Ierland niet akkoord gaat.

terug