EU-Parlement duikt in belastingontwijking

Bron: ANP / FD

Het Europees Parlement duikt in de belastingpraktijken in de lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast komen de parlementariërs met voorstellen aan de Europese Commissie om belastingontduiking en -ontwijkingen aan te pakken.

Donderdag besloten de leiders van de politieke families de economie-commissie van het EP de opdracht te geven voor de twee rapporten. Dat is de reactie van het EP op de recente onthullingen over belastingdeals met grote multinationals in Luxemburg (LuxLeaks).

Aanpak belastingontwijking

Zo kondigde de Britse minister van financiën, George Osbourne, aan de belastingontwijking door multinationals aan te pakken. Er wordt een extra belasting van 25% geheven indien er op kunstmatige wijze winsten op Britse activiteiten naar het buitenland worden verplaatst.

Over de plannen van Osbourne zijn er nogal wat twijfels. Bedrijven vertrekken indien de regels van Amerika worden overgenomen. Indien de Amerikaanse regels worden aangepast en het bedrijven wordt verboden hun zetel naar het buitenland te verplaatsen, zal dat in strijd zijn met de regels voor vrijheid van vestiging.

terug