EU-landen zetten stap naar transactietaks

Bron: ANP

Een kopgroep van tien EU-lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, wil vanaf begin 2016 een speciale taks op financiële transacties heffen. De belasting moet speculaties indammen en is ook bedoeld om de financiële sector te laten meebetalen aan de crisis.

1 januari 2016

Het eerste deel van de zogenoemde financiële-transactiestaks treedt op 1 januari 2016 in werking, stelde de woordvoerder van de kopgroep, de Oostenrijkse minister Michael Spindelegger van Financiën, dinsdag in Brussel. Het is de bedoeling dat wordt gestart met heffingen op de professionele handel in aandelen en bepaalde derivaten, financiële producten die zijn afgeleid van onder meer aandelen en/of valuta.

Nederland

Nederland doet niet mee. Den Haag wil eerst een uitzondering voor de pensioenfondsen, maar minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën erkende dinsdag dat dat heel moeilijk gaat worden. De Britten zijn fervent tegenstander. Zij vrezen last te krijgen van de heffing.

De kopgroep omvat eigenlijk 11 landen, maar Slovenië heeft besloten zich voorlopig afzijdig te houden in verband met de politieke situatie daar.

Discussie (0)

Bekijken en participeren
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug