EU-hof: auto dubbel belasten mag

Bron: ANP

Wie zowel in Nederland als in België een huis bezit of huurt, kan dubbel belast worden voor autorijden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald.

Naheffing

Het hof oordeelde over een klacht van een Belgische vrouw die in Nederland een woning bezit en in België een appartement huurt. Ze gebruikt in beide landen een auto die in België is geregistreerd.

De Nederlandse fiscus legde haar een naheffing van 17.315 euro op omdat ze de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) niet had betaald, maar wel gebruikmaakte van het wegennet in Nederland. De vrouw betwistte dit omdat zij in België al een soortgelijke heffing voor haar auto had betaald: een ‘belasting op inverkeerstelling’ van 4957 euro.

Nederland krijgt gelijk

Het hof geeft Nederland gelijk en stelt dat EU-lidstaten in dit geval geen maatregelen hoeven te nemen om dubbele belasting te vermijden. Dat komt omdat de belasting op personenauto’s binnen de Europese Unie niet is geharmoniseerd.

Volgens de rechters in Luxemburg is de Nederlandse BPM-heffing geen beperking op de vrijheid van vestiging als het gaat om een een auto die in een andere lidstaat is geregistreerd en in beide lidstaten daadwerkelijk en duurzaam wordt gebruikt.

terug