EU-btw betalen met de mini One Stop Shop-regeling

 

Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten (digitale diensten). Om te voorkomen dat u zich in elke EU-lidstaat waar u digitale diensten levert moet registreren, wordt vanaf 1 januari 2015 de mini One Stop Shop-regeling ingevoerd.

Met de ‘mini One Stop Shop-regeling’ kunt via 1 EU-lidstaat uw btw-melding doen voor digitale diensten en EU-btw betalen, aldus de Belastingdienst.

Registreren bij de Belastingdienst

Zowel in de EU gevestigde als niet in de EU gevestigde ondernemers kunnen aan deze regeling meedoen. U kunt zich slechts in één lidstaat registeren voor de regeling. Er bestaan 2 regelingen: de EU-regeling en de niet-EU-regeling.

U registreert zich voor de EU-regeling als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • U hebt een hoofdvesting in Nederland.
  • Uw hoofdvesting is buiten de EU gevestigd, maar u hebt een vaste inrichting in Nederland.
    Als u meerdere vaste inrichtingen in de EU hebt en uw hoofdvesting is buiten de EU gevestigd, dan kunt u zich ook in een andere EU-lidstaat registreren.

U registreert zich voor de niet-EU-regeling als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Uw hoofdvestiging is niet in de EU gevestigd.
  • U hebt geen vaste inrichting in de EU.
  • U bent niet geregistreerd voor de btw in de EU.

U kunt zich vanaf nu registreren op de site van de Belastingdienst. “Registreert u zich vóór 31 december en voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u vanaf 1 januari meedoen met de regeling. Wij sturen u een bevestiging van uw registratie. Hoe u zich registreert, vindt u bij Wijziging in digitale diensten vanaf 2015’,” aldus de Belastingdienst.

Btw aangifte

Telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten worden vanaf 1 januari 2015 belast in het land waar uw klant woont. Wilt u geen gebruikmaken van de regeling? Dan moet u zich in alle lidstaten waar uw klanten wonen, registreren, aangifte doen en btw betalen.

terug