EIB breidt bedrijfsleningen in Nederland uit

Bron: ANP

De Europese Investeringsbank (EIB) breidt de kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Nederland verder uit. In samenwerking met ABN Amro komt er 350 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe leningen, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Samenwerking

Het is de derde keer dat de EIB en ABN Amro samenwerken bij de ondersteuning van investeringen door het Nederlandse mkb. Bij de vorige ronde werd voor 150 miljoen euro aan leningen verstrekt. De EIB, een instelling van de Europese Unie, steunt ondernemingen in heel Europa in samenwerking met lokale banken. Vorig jaar ging het daarbij om een bedrag van bijna 22 miljard euro.

De EIB wil zijn activiteiten in Nederland flink uitbreiden en opende in dat verband donderdag een eigen kantoor in Amsterdam. Dit moet ervoor zorgen dat bedrijven de Europese bank beter weten te vinden en dat de bank op zijn beurt meer financiering uit Nederland kan aantrekken, stelde EIB-president Werner Hoyer.

Infrastructuur

Van oudsher investeert de EIB veel geld in grote infrastructuurprojecten, zoals het grote windmolenpark dat de komende jaren in het Nederlandse deel van de Noordzee wordt gebouwd. Met het oog op de aanhoudende problemen van kleinere bedrijven om leningen bij banken los te krijgen, wil de Europese instelling echter ook steeds actiever worden op het gebied van bedrijfskredieten.

Premier Mark Rutte noemde de EIB bij de opening van het Amsterdamse kantoor een goed voorbeeld van de manier waarop Europese samenwerking de werkgelegenheid kan bevorderen. Hij wees daarbij op de belangrijke rol die de bank bijvoorbeeld heeft gespeeld bij de financiering van de Tweede Maasvlakte. ”Die heeft 6000 banen opgeleverd”, aldus de premier.

terug