Een op tien ondernemers in zwaar weer

Bron: KvK

Ruim een op de tien ondernemers heeft ondanks de aantrekkende economie last van forse zakelijke tegenslag. Ze kunnen rekeningen niet betalen, kampen met een tekort aan opdrachten of hebben moeite met het verkrijgen van een financiering. Ook op andere manieren hebben ze het lastig, aldus de Kamer van Koophandel (KvK) na eigen onderzoek onder bijna 1200 ondernemers.

BTW omzetbelasting

Privévermogen

Vaak nemen ondernemers de problemen ook mee naar huis, met als gevolg slapeloze nachten en sociale stress, ook omdat ze veelal het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Daarbij gebeurt het meer dan eens dat privérekeningen worden aangesproken om zakelijke tekorten te dichten.

Innoveren is een deel van de oplossing

Bijna twee derde (64%) van de ondernemers met forse tegenslag kwam er uiteindelijke weer – soms met de nodige schade – bovenop. Ze verlaagden hun kosten door bijvoorbeeld werknemers te ontslaan, en vergroten hun inkomsten door bijvoorbeeld betere marketing en bijvoorbeeld nieuwe producten en diensten op soms ook nieuwe markten te brengen. Innovatie is dus volgens de KvK een deel van de oplossing. Van de overige 36% verkeert 22% van de ondernemers nog steeds in zwaar weer en 14% is een nieuw bedrijf gestart, nadat het vorige bedrijf is verkocht of al dan niet door faillissement is beëindigd.

Hulp

De meeste ondernemers maken volgens de KvK weinig gebruik van deskundige instanties die adviseren over manieren om de problemen het hoofd te bieden. De organisatie begint een campagne om het taboe te doorbreken. Onder meer door een hulplijn in het leven te roepen hoopt de KvK stress bij ondernemers en faillissementen tegen te gaan.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.