Economie 1,4 procent gekrompen in 1e kwartaal

Bron: ANP

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

Oorzaak

De krimp volgt op drie kwartalen van economische groei en is grotendeels veroorzaakt door een lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar bedraagt de krimp 0,5 procent.

”Niet alleen was het eerste kwartaal van 2014 uitzonderlijk warm, ook was het eerste kwartaal van 2013 juist kouder dan gemiddeld. Onderliggend blijft de economie nog steeds tekenen van herstel tonen”, stelt het statistiekbureau. Het CBS baseert dat op de investeringen die verder zijn toegenomen, het herstel in de industrie en een groei van het aantal uitzendkrachten die ingezet werden.

Groei vierde kwartaal

De economie groeide in het vierde kwartaal onverwacht met 1,0%. Dit kwam vooral door de groei van het aantal autoverkopen. Oorzaak hiervan was de verandering van de fiscale regels. Ondernemingen en consumenten kochten daarom vlak voor het einde van het jaar nog auto’s om te kunnen profiteren van de oude belastingregels.

Volgens het CPB zal de Nederlandse economie dit jaar met 0,75% groeien. Volgend jaar zal dit 1,25% moeten zijn. Hiermee komt voorzichtig maar zeker een herstel in zicht na een langdurige recessie.

terug