Europese Commissie: kosten eigen vermogen aftrekbaar

Bron: FD

De Europese Commissie (EC) wil dat bedrijfsfinanciering met eigen vermogen aftrekbaar wordt voor de winst- of vennootschapsbelasting. Dat staat in een uitgelekte ontwerprichtlijn voor een gemeenschappelijke Europese grondslag voor de winstbelasting die in handen is van het FD. De EC presenteert het concept naar verwachting volgende week.

Eigen vermogen belonen

Met het voorstel wil de EC een eind maken aan de fiscale bevoordeling van bedrijfsfinanciering met geleend geld. De rente die hierover wordt betaald is aftrekbaar van de winst vóór belastingen. ‘De EC stelt voor de toename van het eigen vermogen te belonen in de vorm van een aftrekpost. De aftrek wordt gekoppeld aan de rente op Europese staatsobligaties. Tegelijkertijd leidt een afname van het eigen vermogen in het Commissievoorstel tot verhoging van de belastingbasis via dezelfde koppeling’, zo schrijft de krant.

Andere voorstellen

De ontwerprichtlijn is een nieuwe poging om tot meer eenheid te komen in de winstbelasting die in Europa wordt geheven. De EC wil verder dat de verliezen binnen de EU verrekenbaar worden en het voorstel maakt een eind aan de Nederlandse deelnemingsstelling in haar huidige vorm.

terug