DNB: ‘Pensioenfondsen nog steeds kwetsbaar’

Bron: NOS

De Nederlandse pensioenfondsen zijn nog steeds gevoelig voor grote tegenvallers op de financiële markten, zeker in vergelijking met andere landen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) trekt deze conclusie op basis van een Europese stresstest. Volgens DNB onderstreept deze test de kwetsbaarheid van de Nederlandse fondsen.

Onvoldoende buffers

Uit de stresstest blijkt dat een extreem negatief scenario op de financiële markten een zeer grote impact kan hebben op de vermogens van de Nederlandse pensioenfondsen. Veel fondsen beschikken over onvoldoende buffers om grote beursschokken op te vangen. De stresstest van vorig jaar liet hetzelfde beeld zien.

Vastgoed

Volgens DNB wordt het feit dat Nederlandse fondsen relatief hard worden geraakt, veroorzaakt door het Nederlandse stelsel. In dit stelsel is het de bedoeling om de pensioenen te laten meestijgen met de inflatie, waardoor er veel wordt belegd in aandelen en vastgoed. En juist deze beleggingen daalden bij de stresstest aanzienlijk in waarde. Wel benadrukt de toezichthouder dat de pensioenstelsels in de Europese landen nogal verschillend zijn, wat een vergelijking moeilijk maakt.

Representatief

Welke pensioenfondsen aan de stresstest hebben meegedaan, is niet bekendgemaakt. Volgens DNB zijn de betreffende fondsen representatief voor de sector.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.