Dijsselbloem ziet kansen voor Belastingplan

Bron: ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ziet nog steeds kansen om het Belastingplan half december toch door de Eerste Kamer te krijgen. Zoals het nu staat is daar onvoldoende steun voor onder de Senatoren.

Dijsselbloem Wiebes

Lastenverlichting centraal stellen

Dijsselbloem zei dat het kabinet nog ‘verschillende mogelijkheden’ heeft om de wensen van Senatoren  ‘zeer serieus’ te nemen en hen over de streep te trekken. Wat die mogelijkheden zijn wilde hij niet zeggen. Wel zei hij dat niet vergeten moet worden dat veel partijen het eigenlijk eens zijn over het doel van het Belastingplan. Dat is de noodzaak om de lasten op arbeid in Nederland te verlagen. ‘Er is veel discussie over de randen van het Belastingplan, maar het hart wordt echt breed gedeeld. Dat moeten we centraal stellen’, aldus Dijsselbloem.

Nog geen meerderheid aan zetels

Het kabinet weet zich in de Eerste Kamer verzekerd van de steun van VVD, PvdA en CDA. Die drie partijen hebben samen 33 zetels, nog vijf tekort voor een meerderheid van de 75 Senatoren. Strandt het Belastingplan op 15 december in de Eerste Kamer, dan gaat ook de beloofde lastenverlichting van vijf miljard euro niet door.

Belastingplan over de finish trekken

Dijsselbloem zei dat premier Mark Rutte, staatssecretaris Eric Wiebes en hijzelf er de komende weken ‘zwaar’ op ingaan zetten om de Senatoren over te halen en het Belastingplan ‘over de finish te trekken’. Hij wees erop dat het debat dat hij vorige week met de Senaat had over de miljoenennota in een goede sfeer verliep en er geen ‘deuren zijn dichtgegooid’.

terug