Dijsselbloem: winstbelasting kan in kleinere stappen omlaag

Bron: ANP en RTLZ

De winstbelasting voor bedrijven kan in Nederland ‘in kleinere stappen’ omlaag. Dat kan echter alleen als aftrekmogelijkheden of belastingconstructies worden versoberd of verdwijnen door internationale afspraken. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën tegen de zender RTLZ. Hij reageerde op het jongste plan van de Britse regering om de winstbelasting te verlagen.

Aantrekkelijk blijven

Groot-Brittannië wil daarmee aantrekkelijk blijven na het vertrek uit de Europese Unie. In Nederland kan het tarief over een paar jaar geleidelijk omlaag naarmate de versobering geld oplevert, aldus Dijsselbloem. Het is niet zo dat we nu ineens heel veel geld hebben om de tarieven heel veel te verlagen, zegt hij. Verder benadrukt hij dat het bij een aantrekkelijk vestigingsklimaat om meer draait dan alleen de belastingtarieven.

Opmerkelijk

Dat Dijsselbloem zegt dat waarschijnlijk ook de vennootschapsbelasting verlaagd moet worden om internationaal concurrerend te blijven, is opmerkelijk. Zijn eigen partij, de PvdA, schrijft in het verkiezingsprogramma dat ze zich juist willen verzetten tegen de internationale neerwaartse spiraal:

‘De internationale race naar de bodem bij de winstbelasting moet stoppen. Nederland moet inzetten op een zwarte lijst van belastingparadijzen, publieke rapportage per land over de betaalde winstbelasting door multinationals en een Europees minimumtarief voor de winstbelasting.’

terug