Dijsselbloem verbiedt negatieve spaarrentes niet

Bron: Rijksoverheid

Minister Dijsselbloem van Financiën is niet van plan om maatregelen te nemen om negatieve spaarrentes te verbieden. Dit antwoordt hij op Kamervragen van het lid Leijten (SP) over het bericht dat spaarders geen rente meer krijgen op hun spaargeld. Onlangs verlaagde de Triodos Bank de spaarrente naar 0%.

Verstoring op de markt

De minister laat weten dat het wettelijk stellen van beperkingen aan spaarrentes kan leiden tot een verstoring van de markt, maar ook ten koste kan gaan van de effectiviteit van monetair beleid. In het ergste geval kan een verbod op het doorprijzen van een negatieve rente zelfs de financiële stabiliteit schaden, omdat dit tot aanzienlijke verliezen kan leiden bij banken.

Nieuw kabinet

Leijten heeft de minister ook gevraagd of hij het reëel acht om te veronderstellen dat spaarders 1,63% rente op hun spaargeld behalen, en of hij bereid is de vermogensrendementsheffing aan te passen. Hierop antwoordt Dijsselbloem als volgt: ‘Het systeem dat in werking is getreden per 1 januari 2017 volgt de feitelijke ontwikkeling en sluit beter aan bij het werkelijke rendement op sparen. Of en in hoeverre verdere stappen richting een heffing over het werkelijke individueel behaalde rendement gewenst zijn, laat ik over aan een nieuw kabinet.’

terug